Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. február 29. csütörtök
Elemér, Oszvald, Román
A Nap kel 06:30-kor,
nyugszik 17:36-kor.

Holnap
Albin, Albina
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

„SZAKMA BAKTA” Természettudományi verseny 2021

Intézményünk, Az ÉASZC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium természettudományi munkaközössége megszervezte a regionális természettudományi versenyt immáron XI. alkalommal.


Több napos előkészület előzte meg a rendezvényt, amely kezdődött egy körlevéllel, amelyet kiküldtünk a környező általános iskolák igazgatóinak egy héttel a rendezvény időpontja előtt. A versenyre való jelentkezést online internetes regisztráció segítségével oldottuk meg, illetve biztosítva volt a hagyományos jelentkezés is e-mail formájában.
10 csapat jelezte részvételi szándékát, és el is jöttek a versenyünkre. Igyekeztünk megőrizni a verseny formai hagyományait, ezért volt matematika, fizika, földrajz, biológia állomás, valamint jelen alkalommal az informatikát felváltotta a lövészet. Nagy hangsúlyt kapott a verseny toborzó jellege. Az állomásokat úgy helyeztük el az intézmény területén, illetve a segítők olyan útvonalon vitték a versenyzőket, hogy felkeresésük közben a vendégein bejárják az egész iskola területét.

A köszöntővel, és Osztolykán Alex 10. B osztályos tanuló saját szerzeményű dalával nyitottuk meg a napot, majd kezdetét vette a versengés. Szabó Béla mesterpedagógus vezetésével egy interaktív kvízjátékkal indúlt a verseny. Az a feladat nagyszerűen mérte a tudást, a tájékozottságot, és nem utolsó sorban a gyorsaságot. A fizika állomás az egyik jól felszerelt tanműhelyben kapott helyett, amelyre jómagam készültem fel. Egy fizikai kvíz feladatsort kellett megoldani, majd magyarázatot adni egy kísérletre, amelyet egy ügyességi produkció zárt. A matematika állomás helyszíne a kollégium volt, amelyre Balázs Ildikó kolléganő készült fel. A központban a mérések voltak. A földrajz tantárgy szintén a kollégiumban kapott helyet, Rostás János Tiborné Agócs Mónika mesterpedagógus kolléganő vezetésével. A központban a talaj, és hozzá kapcsolódó feladatok voltak. A biológia tantárgynak a G-folyosó egyik tanterme adott helyet, ahol Medve Kaluczki Edina kolléganő várta színvonalas feladatsorral a gyerekeket. Végezetül, mint újdonság, a lövészet következett, ahol valójában az ügyességüket, precizításukat válthatták pontokra a gyerekek Tóth Attila mesterpedagógus, és Dudás Attila kollégák vezetésével.

A programok közepette nem feledkeztünk meg a 8 fő kísérő pedagógusról sem, akiket Paládi Zoltán kolléga, mint pályaválasztási referens kalauzolt végig az iskolában. Betekintést nyerhettek a kísérő pedagógusok az intézményben folyó képzési palettáról, és megfelelő tájékoztatást kaptak a beiskolázási információkat illetően.

Elévülhetetlen a tankonyha szerepe a verseny összképét illetően, hiszen Nagyné Fejér Emese, és Korpás Zoltánné kolléganők vendégül látták a versenyzőket, kísérőiket, és a szervező kollégákat kávéval, sütivel, és délben egy finom ebéddel. Ez által a tankonyhát, és a tanebédlőt is megtekinthették vendégeink.

Helyezések

1.       helyezést ért el a Vajai Molnár Mátyás általános iskola „Raptorok” csapata
2.       helyezést ért el a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Máriapócs „Természettudorok” csapata
3.       helyezést ért el a Patay István Általános Iskola „Madacity” csapata Nyírmadáról


Örömünkre szolgált, hogy egy kellemes napot tölthettünk el vendégeink társaságában, és hozzájárulhattunk a természettudományos tantárgyak népszerűsítéséhez, intézményünk hírnevének öregbítéséhez.
 

Samu Tibor
Matematika-fizika oktató
Természettudományi munkaközösség vezető