Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó, Márkus
A Nap kel 05:39-kor,
nyugszik 19:57-kor.

Holnap
Ervin
napja lesz.

Legutóbbi képek






 




 

Bocskai Portya 2013

Kétszázötvenen indultak az idén. Nem volt sétagalopp.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár - együttműködve a Debreceni Honvéd Sportegyesülettel (DHSE), valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetével (HTBK DSZ) – idén immár ötödik alkalommal rendezte meg 40 és 70 kilométeres teljesítménytúráját.

Az eddig megszokott hortobágyi térség helyett a rendezők egy teljesen más útvonal mellett döntöttek, a start és a regisztráció helyszíne viszont a Kossuth laktanya sportpályája volt.

„Az útvonalat ezúttal Hajdúsámsonon és Bánkon keresztül, a Fancsikai-horgásztavak mellett és a Vekeri-tó mentén jelöltük ki” – mondta el a bocskaidandar.hu-nak Horváth Béla százados. Az alakulat testnevelő tisztje arról is beszélt, hogy - a hagyományokhoz híven - a 40 és 70 km-es távon megrendezett túra hősök emlékhelyein keresztül kalauzolta a résztvevőket. Elhaladtak többek között a Hosszúpályi felé vezető úton az 1848-49-es emléksír, a Debrecenben lévő Honvédtemető, valamint a Nagysándor József emlékmű és az I. világháborús orosz hadifogoly temető mellett.

 „Az elmúlt évek során a kánikula uralta a nappali időjárást, idén azonban a hideggel és az esővel kellett megbarátkoznunk. Ez azonban egyáltalán nem tántorította el a résztvevőket, akik az ország különböző katonai alakulataitól érkezett hivatásos és szerződéses katonái, a rendőrség és a tűzoltóság egyenruhásai, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei, önkéntes tartalékosok, a DHSE, a HTBK, a Magyar Tartalékosok Szövetségének tagjai, katonai hagyományőrzők, katonasulis diákok és persze a természetjárásnak hódoló civil túrázók voltak.” – mondta a testnevelő tiszt.

A honvédelmi középiskolává alakult Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium szép számmal képviseltette magát: a 39 fős csapat élén álló katonai oktatócsoport mellett ott volt Berkecz Gábor, az intézmény igazgatója is.

A rövidebb távot 4 és 10 óra között teljesítették, a 70 kilométeres útszakaszt pedig 11 és 16 órán belül küzdötték le az indulók.

Mint minden évben, most is voltak néhányan, akik feladták, vagy feladni kényszerültek a túrát, őket a rendezők a szálláshelyükre szállították. Sérülés nem történt, de a vízhólyagok és kisebb bőrsérülések igazolták: a Bocskai Portya nem egy sétagalopp.