Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika
A Nap kel 06:34-kor,
nyugszik 18:53-kor.

Holnap
Máté, Mirella
napja lesz.

Legutóbbi képek

 
 

A mi „ fecskéink” is elmentek.

Igen „kisasszony havában” messzi útra kelnek a fecskék és szeptember 4-én a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 11 diákja is útra kelt, iskolánk igazgatója Kerezsi István és igazgató helyettese Gerják József vezetésével Masseube-be utaztak/(ejtsd: maszöb), kb. 2400 km / , ahol tanulmányaikat folytatják partner iskolánk a Campus Saint Christophe La Salle intézményében.

Nagy volt a készülődés és izgalom a” nagy út ” előtt , hisz a családtól , barátoktól távol Masseube-ben / Gers megye / francia iskolában tanulhatnak nyelvet és szakmát a vay-s diákok és legközelebb csak Karácsonyra jöhetnek haza.

Érdeklődéssel szemlélték Szlovénia gyönyörű hegyvidékeit, a települések rendezettségét és tisztaságát . Itáliában meglepetéssel kedveskedtek az igazgató urak, hogy az autópályáról betértünk a Garda tó partján megbúvó mediterrán hangulatú, vízi erődjével büszkélkedő Peschiera üdülővárosba, igaz csak egy fotózás erejére… de micsoda felüdülést jelentett .

A szállásunk Menton-ban a Földközi- tenger partján volt, igaz későn éjjel értünk oda, de a fáradságon a kíváncsiság felülkerekedett, és a gyönyörű üdülőváros felfedezésére indult a kis csapat. A tenger, a fények, mediterrán növények pompája, mindenkit elvarázsolt, felvillanyozott .

Másnap korán indultunk tovább és az út a közeli Monte – Carlóba vezetett, bejárva a Forma 1 versenypálya útvonalát diákjaink nagy örömére és bánatára, hogy nincs idő megállni, nézelődni.

Masseube-ben vacsorával vártak , és Mr. Stéphan Mur igazgató is köszöntötte a magyar csoportot, Anett, Gérard és Louis tanárokra bízva . A hosszú út után jól esett a pihenés . Diákjaink a kint tanulók segítségével bejárták a Campust és a kollégiumot , ami mostantól az otthonuk lesz.

A küldöttség részére értekezletek, francia kollegákkal való megbeszélések sora várt.

Kis „fecskéink új fészekaljba” kerültek ahol szemmel láthatólag jól érzik magukat, ismerkedtek az új osztálytársakkal, iskolai renddel, szokásokkal. Az első iskolai nap végén, a sportpályán játszottak francia osztálytársaikkal.

Az igazgatóságnak lehetősége volt egy tanyára Gandoules-be /Querci járás / ellátogatni, ahol betekintést nyertek egy francai paraszti gazdaság mindennapjaiba, bár csak 6 fő lakja a tanyát, de nagy szeretettel fogadják a magyarokat. Erre bizonyíték a tanya bejáratánál a magyar zászló és távolságjelző tábla .

Diákjainktól érzékeny búcsút véve indultunk haza, míg a tanulók különféle osztályokban kezdték meg a francia nyelv és kultúra megismerését.

Nagyné Varga Mária

 

EFOP-3.3.7-17 projekt

KEHOP 5.2.10.

 
 

Könyvtár nyitvatartás

  VÁSÁRTÉR  ÚT NAMÉNYI ÚT
HÉTFŐ 12:30-15:10 8:50-11:35
KEDD 8:50-11:35 12:30-15:10
SZERDA 12:30-14:15 8:50-11:35
CSÜTÖRTÖK 8:50-11:35 12:30-14:15
PÉNTEK 12:30-14:15 9:45-11:35

Webmail

 

Nemzeti Tehetség Program