Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. április 26. péntek
Ervin
A Nap kel 05:38-kor,
nyugszik 19:59-kor.

Holnap
Zita, Mariann
napja lesz.

Legutóbbi képek






 




 

Március 15-ei emlékműsor 2014

Kokárda, Nemzeti Dal, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Tizenkét pont, forradalom, márciusi ifjak, szabadság - ezekről a fogalmakká vált szavakról, minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe: az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-ei forradalom és szabadságharc.

Üdvözlégy születésed napján magyar szabadság!” címmel 2014. március 14-én ünnepet és megemlékezést tartottunk iskolánkban. 

A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Ünnepet, mert 166 éve tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról és az osztrák járom felszámolásáról szólt. És megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért!

Műsorunk gondolatmenete a reformkor nagyjainak visszaemlékezéseire épült. Korhű szövegekkel felidéztük 1848/49 eseményeit, fordulópontjait.

Az előadásban nemcsak a március 15-ei eseményeket elevenítettük fel, hanem az azt követő szabadságharc fordulópontjait. Kossuth Lajos toborzása éppúgy megjelent a színpadon, mint az 1849. augusztus 13-i fegyverletétel.

 Március 15-e jelentősége megkérdőjelezhetetlen. A márciusi ifjak példát mutattak nekünk. Példát a hit és az akarat erejével. Petőfiék üzenete a márciusi ébredés, a márciusi lobogás, a márciusi akarat, a márciusi tenni és változtatni tudás. Az ő cselekedeteik örökre meghatározzák a magyar történelmet. Erőt meríthetünk tetteikből, felnézhetünk áldozatkészségükre, és követnünk kell az általuk kijelölt utat. Azt az utat, melyet nekünk, magyaroknak szánt a történelem. Egy kis nemzetnek Európa szívében, amely dacolva elnyomással, idegen hatalommal, történelmi tragédiákkal, ma is itt van, küzd, és összefog a haza érdekében. Ez a márciusi ifjak üzenete, ez az út, melyet kijelöltek számunkra.

 

A műsorban szereplő tanulók:

Jóni Dániel, Üveges Mirella, Üveges Loretta, Varga Patrícia, Varga Eszter, Nagy Andrea, Varga Tamás, Takács Diána 10. AJ, Kristófi Dániel 10. B, Tóthfalusi Anett, Biri Nikola, Csorba Edina, Forgács Eszter 10.

D, Kéri Viktória 11. B, Juha Béla 11. G, Jávorszky Dóra, Horváth Roland, Varga Zsigmond, Király András, Berki Gabriella, Oláh Gábor, Tarcsa Nikoletta, Pataki Alexandra, Szabó Angéla, Tóth Alexandra 13. AJ, Matyi Péter 1/13

Fejesné Albi Nikoletta

Felkészítő tanár