Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. július 16. kedd
Valter
A Nap kel 05:07-kor,
nyugszik 20:46-kor.

Holnap
Endre, Elek, Dzsesszika
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

„Vay-s diákok Berlinben”

Ezzel a címmel adott be pályázatot a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium nyelvi munkaközössége az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által patronált „Nemzeti Tehetség Program” keretében meghirdetett „Idegennyelvi kompetencia fejlesztését segítő idegen nyelvi táborok” című kiírásukra. A projektben egy 7 napos tanulmányutat valósítottunk meg. A német nyelvi projekt célja, a tehetségsegítés fejlesztése anyanyelvi környezetben. A programból támogatott költségek közé a repülőjegy, tömegközlekedés szállás és étkezés tartozott.

A tanulmányi kiránduláson 15 tanuló és 3 tanár vett részt, amelynek keretében feltérképezték Berlin nevezetességeit: TV-torony, Vörös Városháza, Brandenburgi kapu, Reichstag, Múzeumok szigete, Dóm valamint ellátogattak Potsdamba is.

A tanulók délelőttönként 4-4 tanórán vettek részt, ahol Németország és Berlin szimbólumaival, specialitásokkal és a dialektusokkal is megismerkedhettek. Mindezeket délutánonként ki is próbálhatták, és a célnyelvi környezetben megtapasztalhatták. Az egyik úti célunk Rostock- Warnemünde volt, ahol a Balti-tenger jelentőségéről és szerepéről győződhettek meg a diákok. Sok tanulónk most járt először tengerparton. Sajnos az időjárás itt sem kedvezett, hiszen olyan erejű szél fújt, amellyel még nem nagyon találkoztunk.

Postdamban a Sansucci kastélyt jártuk be. Bár az időjárás sokszor nem kedvezett a kirándulásnak, mégis sikerült mindent bejárnunk, amit szerettünk volna

A legemlékezetesebb pillanatnak a Berlin-i Dungeon múzeumot találták, ahol egy interaktív kiállítás keretében Berlin 700 éves történetét tárták elénk. Sok tanulónak jelentett érdekes pillanatokat a Madame Toussaude múzeum, ahol a sztárok élethű viaszbábuival készíthettek közös fotókat.

Az Esély Európába Alapítványnak szeretnénk ezúton megköszönni az anyagi hozzájárulást, amellyel segítették tanulóink tanulmányi kirándulását.

A programban részt vevő tanulók: Antal Renáta, Kapi Petra, Rózsa Patrik, Zsíros Patrik, Aranyi Antal, Nagy Klaudia, Kovács Márk, Petró Renáta, Kántor Henrietta, Illés Martin, Horváth Tamás, György Viktor, Kozma Dávid, Csutak Mónika és Bartha Péter. Kísérő tanáraik: Bogdán Gabriella, Kovács- Ludman Gyöngyi és Tóth Attila voltak.

A jó hangulatú közös esti programok remek hozadéka volt a diákok nyelvi készségeinek, kommunikációs képességeinek fejlődése.

Életre szóló élményekkel tért haza a Vay-s csapat, és reméljük, hogy lehetőségünk lesz még visszatérni, és ezt a hatalmas és nyüzsgő várost bemutatni.