Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
A Nap kel 05:04-kor,
nyugszik 20:30-kor.

Holnap
Bernát, Felícia
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

AJKP- Programhétvége 2021.10.15-2021.10.17-ig

AJKP - Szakmai kirándulás Salgótarján és környéke. A palócok földje, Magyarország legszebb vidékei, tájai közé tartozik. Salgótarján, Nógrád megye székhelye. Otthont ad számos látnivalónak, a környéken pedig rengeteg természeti csodát, várat, várromot láthatunk.1.nap
Megérkezésünk után, elfoglaltuk szálláshelyünket, majd egy kiadós ebédet követően, elindultunk a város nevezetességeinek felfedezésére.
A salgótarjáni Bányászati kiállítóhely egykor a működő bányarendszerben kapott helyet. A tárlatvezető az eredeti bányában kalauzolt bennünket. Bepillantást nyertünk a nógrádi szénmedence múltjába és műszaki emlékeibe. 


 
 

A salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban képtárat tekintettünk meg. A tárlatvezetés alkalmával az itt található mintegy nyolcszáz alkotás egy részét tekintettük meg (meghallgatva az egyes képekről szóló műelemzést), és átfogó képet kaptunk a XX. század művészeti irányvonalairól.

 

 
Vacsora után a tiszta égbolt kiváló alkalmat nyújtott a Gedőc-tetői csillagvizsgáló meglátogatására. Távcsöves bemutató alkalmával különféle nagyításokban csodálhattuk meg a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűit. Megfigyelhettük a bolygók és a csillagos égbolt érdekességeit. Az előadás melyet meghallgattunk megismertetett minket a csillagászat és űrkutatás legújabb eredményeivel.

Uránia csillagvizsgáló
 

 
 2. nap
28- km re Salgótarjántól található Ipolytarnóc. Az Ipolytarnóc - Ősmaradványok Természetvédelmi terület őslénytani lelőhelyét tekintettük meg, ahol megelevenedett Földünk 20 millió évvel ezelőtti állapota.  Az ősvilágot bemutató 5D-s kisfilm megtekintése után, szakképzett vezetőnkkel indultunk el egy geológiai kirándulásra. A szurdokokban 20 millió éve lerakódott kövek, agyagos rétegek: csigák, kagylók, korallok maradványait őrzik.


 


 


 

Ebéd után, Salgó várát vettük célba, mely Salgótarjántól északkeletre, Salgóbánya felett található 625 méter magasságban. Túravezetőnk irányításával értünk fel a csúcsra, ahonnan egyedülálló panoráma tárult elénk, s ellátunk egészen a Mátráig.  Előadást hallgattunk a környezetvédelmi területen található állat és növényfajokról, a vár történetéről és arról, hogy a festői várrom Petőfi Sándort is megihlette, hiszen itt született meg a „Salgó” című költeménye.


 

 

   

A nap végén, vacsora után a városi moziban, James Bond legújabb, izgalmakban gazdag „Az élet sosem elég” című akciótriller, kalandfilmet néztük meg.

3. nap
Reggeli után, útban hazafelé kihagyhatatlan látványt nyújtott Magyarország egyedülálló Világörökségi kis faluja a Cserhátban: Hollókő, mely elevenebb volt, mint egy kisváros. Lenyűgöztek bennünket a falu 100 éves házai,  melyek máig őrzik a múlt hagyományait. Sétálójegyet váltottunk és megismertük az ófalu múzeumainak legjavát, helyben készült finomságokat kóstoltunk és apró ajándékokkal készültünk hazafelé.


 


A falu egyik vendégházában ebédeltünk, skanzeni környezetben. Ebéd alkalmával belekóstoltunk az igazi palóc ízekbe, megtapasztalva milyen az igazi palócleves, tócsni és görhe.


 

Fáradtan, de élményekkel feltöltődve mondtunk búcsút ennek a 3 napos kirándulásnak. Elmondhattuk ( Henri Lacardair idézetével hasonulva), hogy a részvét útján szerzett tudás ezerszer többet ér a könyvekből merített tudásnál.
 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Webmail, Kréta belépés

 

Nemzeti Tehetség Program