Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
A Nap kel 04:49-kor,
nyugszik 20:52-kor.

Holnap
Vazul, Herta
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

AJKP-s szakmai kirándulás és projekthétvége: Budapest 2021. október 15 -17

Intézményünk Arany János Kollégiumi Programjának, egyik elmaradhatatlan projekthétvégéje a budapesti szakmai kirándulás. Hagyományainkhoz híven, az idén is megrendezésre került fővárosunk meglátogatása 2021. október 15-től 17-ig.

A várva várt napot, hosszas előkészület előzte meg. A szállás, étkezés, programok kiválasztásán túl a kollégisták és szüleik tájékoztatása, programokra való felkészülés gyűjtőmunkák segítségével is a projektet képezte.

A szakmai programunk középpontjában a Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megismerése állt. Ezért indulásunk napján, programunk kezdőakkordjaként az egyetem meglátogatása kapott prioritást.

   Megtekintettük az egyetem méltán híres auláját is, közben betekintést nyerve az ott folyó munkába.

 
Miután megismertük az egyetem történetét és képzési palettáját, megtekintettük Gödöllő nem kevésbé egyedülálló múzeumját a Grassalkovich-kastélyt.

 
A szállásunk elfoglalása után elfogyasztottunk egy finom ebédet, majd siettünk felfedezni a fővárost. Rendhagyó módon a városnézés egy speciális formáját vettük segítségül, mivel vízibuszra pattantunk. Európában elsőként Budapesten nyílt lehetőség arra, hogy egyazon jármű a szárazföldön és a vízen is közlekedjen, miközben részletesen – akár több nyelven is – bemutassa Budapest nevezetességeit.

 
A kollégisták nagyon élvezték, ahogy a busz egyik pillanatban még a szárazföldön közlekedett, majd egy szempillantás múlva, már a Dunában úszott. Felejthetetlen élmény volt ez mindenkinek.

 
A speciális városnézésünket egy hagyományos gyalogtúra követte a Kossuth Lajos térre, ahol immáron már testközelből csodálhattuk meg az Országházat (Parlament) és csodálatos környezetét.

 
Kellemesen elfáradva visszatértünk szálláshelyünkre, ahol egy ízletes vacsora elfogyasztása után, megbeszéltük a nap élményeit egy csapatépítő játék keretein belül.
Másnap csodálatos napsütésre ébredtünk, ideális körülményt biztosítva egy kis túrázásra. A világost sötétség váltotta, mert Budapest egyik leghosszabb barlangrendszerébe tettünk látogatást a Pál-völgyi-barlangba.

 
A túra nagyon izgalmas volt! A kiépített szakaszon 400 lépcsőfok található elszórva, egy részük lefelé, egy részük felfelé vezet. A legkomolyabb kihívást a nyolc emeletnyi, egybefüggő, helyenként 30 cm magas lépcsőfokokkal kialakított lépcsősor jelenti a hét méter hosszú Tyúklétrával kiegészítve. A legszűkebb szakaszon 80 cm a szélesség.

 
Kellemesen elfáradva és élményekkel gazdagon fogyasztottuk el nagyon finom ebédünket, majd megismerhettük a technika csúcsát jelentő 4 dimenziós filmvetítést. Természetesen osztatlan sikert aratott az élmény.

 
Vacsoránk elfogyasztása után, tapasztalt autóbuszvezetőnk segítségével megtekintettük az éjszakai Budapestet. Az épületek teljes fényében és pompájában díszelegtek.

 
Majd mindezt megkoronáztuk egy éjszakai fürdőzéssel, Budapest egyik legrégebbi 450 éve épült, török hódoltság idejéből megmaradt Rudas Gyógyfürdőben. Az élmény leírhatatlan és fantasztikus volt.

 
A fürdő látványában sem mindennapi, de fürdőélménye is kiemelkedő. A kollégistákkal bejártuk és kipróbáltuk minden részét. Az egyik legizgalmasabb a tető déli végén kialakított szabadtéri medence, ahonnan a fürdőzők a rakpart és a Duna forgalmát a szabad térből figyelhetik meg.

 
Másnap a fürdőzéstől felfrissülve ébredtünk és fogyaszthattuk el bőséges svédasztalos reggelinket. Majd meglátogattuk Budapest egyik ikonikus helyét a Campona bevásárlóközpontot. Nevét Campona ókori római erődről kapta, ami a közelben helyezkedett el.

 
Ebédünk elfogyasztása után már csak a hazaút várt minket. Az úton még sokat beszélgettünk az élményekről. Csitáry-Hock Tamás szavaival élve:
„ Van az utazás... Izgatottan készülsz rá, tervezel, szervezel, és ahogy közeleg az idő, egyre kevesebbet alszol. Aztán elérkezik a nagy nap. Vágyaid teljesülésének napja. A nagy utazás. Egy számodra hívogató tájra. Izgatottan fedezed fel, teszed magadévá. És egy életre megőrzöd magadban. ”
 
Írta:Ignáczy Zsolt (támogató oktató)
 


 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Webmail, Kréta belépés

 

Nemzeti Tehetség Program