Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
A Nap kel 05:04-kor,
nyugszik 20:30-kor.

Holnap
Bernát, Felícia
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Tanulmányi kirándulás a Bükki Csillagdában

2022.06.08-án a fizika tantárgyhoz kapcsolódóan tanulmányi kirándulást tettünk a Bükki csillagdában. Busszal utaztunk a helyszínre és egy rendkívül szép panoráma várt ránk a Bükk-hegységben Répáshuta határában. Három osztályból 23 diák, 4 fő oktató, és a sofőr vett részt a kiránduláson.

A komplexum 2022 januárjában készült el, és tavasszal adták át a nagyközönségnek március 7.-én .  
A BÜKKI CSILLAGDA KOMPLEX PROGRAMJA KÉT ÓRÁT ÖLELT FEL. EBBEN A KÉT ÓRÁBAN MEGTEKINTHETTÜK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁST, A KUPOLÁT, ÉS MEGNÉZTÜNK EGY ÉLŐSZAVAS CSILLAGÁSZATI BEMUTATÓT EGY PLANETÁRIUMI 2D-FILMMEL TÁRSÍTVA. 

Egy Közép-Európai szinten is páratlan élményt nyújtó planetáriumi programban volt részünk, megcsodálhattuk az égbolt csodáit. A világ legnagyobb sorozatgyártásban készült csillagászati kupolája alatt kapott helyet a létesítmény fő műszere egy 61 cm átmérőjű Korrigált Dall-Kirkham típusú asztrográf, mely a beépített korrekciós lencse segítségével pontszerű leképezést, valamint kóma- és gömbi hiba mentességet biztosít. A csillagdában találhatunk egy külön részleget, egy páratlan meteor gyűjteményt, valamint VR szobát az előtérben ami a modern kor technikáját tárja fel. Megcsodálhattuk a Napot is a távcső segítségével, ami piros fényszűréssel tárult elénk. 

A tudományos program után megnéztük a Lillafüredi vízesést, ami Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése, kb. 20 méteres magasságával, továbbá a Lillafüredi palotaszállóhoz tartozó függőkertet. Ezt követte a fagyizás, majd várt ránk egy 2,5 órás út hazafelé. 
Ez úton köszönjük meg az iskolavezetésnek, hogy lehetővé tette számunkra ezt a páratlan élményt nyújtó programot. 


Kanalas Dániel 11. B és Majoros Sándor 11. B Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés