Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2020. június 1. hétfő
Tünde, Kund
A Nap kel 04:53-kor,
nyugszik 20:44-kor.

Holnap
Kármen, Anita
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Külhoni magyar diákok fémtechnológiai foglalkoztatása

Pályázati azonosító: MHP-KP-1-2016/2-000032
2016. szeptember 01 - 2016. szeptember 14
 
A Külhoni magyar szakképzés támogatása intézményi program keretein belül, 2016. szeptember 01-től szeptember 14-ig, a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, 5 romániai magyar gépésztanuló fémtechnológiai gyakorlatának adott otthont. Vendégeink (5 fő diák és 1 kísérőtanár) Nagykágyáról, érkezetek hozzánk. A szakmai gyakorlatot számukra is hasonló módon szerveztük meg, mint saját gépész tanulóink számára, 10 munkanapon keresztül, napi 7 órás gyakorlati foglalkozáson vettek részt. A gyakorlati foglalkozások az iskola tanműhelyeiben zajlottak, tanári irányítás mellett.

       
A munkás hétköznapok után szabadidős időtöltés következett a hétvégeken. Ebből az első hétvégén, szombaton, a Nyíregyházán lévő Állatparkot látogattuk meg, majd délután városnézés volt a program. Vasárnap a baktalórántházi Fenyves Hotel-Étteremben történő reggeli után a Kisvárdán lévő strandon lazítottunk, majd délután a Petneházán lévő Lovas-tanyán kapcsolódtunk ki, ahol íjjászkodásra is volt lehetőség.

 

 
A fémtechnológiai gyakorlatokon készített munkadarabok elkészítésének műveleti sorrendjét és azok műhelyrajzait a tanulók gyakorlati naplójukba lejegyzetelték. Ezek a munkadarabok a következők voltak: orros ék, 30 dkg-os kalapács, mini lópatkó kovácsolása, STOP tábla makett valamint esztergagépen fából készített díszpohár.
A nagy távolságra való tekintettel vendégeink a második hétvégén sem utaztak haza, így lehetőség nyílt, hogy megyénk látványosságaival is megismerkedjenek. Szombaton a XV. Észak-Alföldi Regionális Szántóversenyt, vasárnap Túristvándi és környékére kirándultak, megtekintették működés közben is a műemlék Túristvándi vízimalmot, Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén, eljutottak Kölcsére ahol Kölcsey Ferenc életével és a Himnusszal ismerkedtek, láthatták a jellegzetes ”csónakos” temetőt. A térség természeti szépségeit is igyekeztünk megmutatni, a Tiszát és a Túrt, a kis és nagy „bukót”.

Hétközben a munka végeztével lehetőség nyílt kerékpáros baktalórántházi városnézésre egybekötve fagyizással, pizzázással, valamint megtekinteni a Dégenfeld Kastélymúzeumot, valamint iskolánk területén légpuskával történő lőgyakorlatra.

 

A két hét során azt gondolom nagyon sokat tanultunk egymástól. A tanulók érdeklődőek, nyitottak voltak, szívesen ismerkedtek új dolgokkal. Mivel nagyon sok időt töltöttünk együtt a hétköznapokon és a hétvégéken, a munkakapcsolaton kívül személyes kapcsolataink is épültek. A kezdeti megilletődöttség után nagyon közvetlen kapcsolat alakult ki a részvevők között, nemcsak a szabadidős programok, de a gyakorlatok is jó hangulatban teltek, hamar elröppent a két hét. A búcsú ebédre iskolánk étkezdéjében került sor, ahol egy kis ajándékot kaptak a vendégeink iskolánk logójával ellátott pólót és egyéb apróságokat. Itt búcsúzott iskolánk igazgatója a további kapcsolattartás reményében.

Könyvtár nyitvatartás

  VÁSÁRTÉR  ÚT NAMÉNYI ÚT
HÉTFŐ 12:30-15:10 8:50-11:35
KEDD 8:50-11:35 12:30-15:10
SZERDA 12:30-14:15 8:50-11:35
CSÜTÖRTÖK 8:50-11:35 12:30-14:15
PÉNTEK 12:30-14:15 9:45-11:35

Webmail