Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. március 29. péntek
Auguszta
A Nap kel 05:31-kor,
nyugszik 18:19-kor.

Holnap
Zalán
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

XV. Észak – Alföldi Regionális Szántóverseny

"Aki jól tud szántani, az megbecsült ember!" - hangzik a szántómesterek egyik jelmondata. Ennek szellemében került megrendezésre a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében a XV. Észak-alföldi regionális szántóverseny amin minden eddiginél több versenyző indult, 19fő erőgéppel 4 kategóriában és 8fő fogatos kategóriában. A verseny fővédnöke Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár volt. 


A verseny verőfényes jó időben zajlott, tovább színesítette a verseny színvonalát a mezőgazdasági gépkiállítás ahol nem kevesebb mint 9 új erőgép és a hozzá kapcsolt munkagépek voltak megtekinthetőek, kipróbálhatók. Külön megemlítendő a kecskeméti Auditker Kft. aki a legnagyobb kiállítóként 3db Lamborghini traktorral képviselte magát valamint a Két-Kata Kft. akik nem kevesebb mint 280 Km-t utaztak ismételten azért, hogy emeljék a verseny színvonalát Kubota traktoraik gépbemutatójával és tovább vigyék versenyünk jó hírnevét.
Ezen kívül a nézőknek lehetőségük volt lovaglásra, sétatraktorozásra a gyermekeket kézműves foglakozás várta és az intézmény vendéglátós munkacsoportja pedig gondoskodott a finom ételekről úgy mint csőröge, babgulyás.
 A verseny megkezdését követően a szántás a nyitóbarázda kialakításával kezdődött ez külön értékelési szempont majd a folyamatos szántás következett amelyet a versenybírók több paraméter alapján pontoznak és a legvégső lépés a záróbarázdával zárult.
És hogy közben sem unatkozzanak a nézők, jelenlévők ekevas hajító versenybe is benevezhettek, de a gépészet iránt érdeklődők megnézhették a Contstar Kft Same traktor és a hozzá kapcsolt rövidtárcsa bemutatóját valamint az Agroker Holding Zrt. által kiállított Massey Fergunson erőgépet de jelen volt magyaroszágon talán a legismertebb traktormárka a Zetor is a Zetor-Vas Kft. által.  De nem csak az erőgépekről szólt a nap a gazdák megismerhették a Bázismag Kft. által forgalmazott martonvásári repce és kukorica vetőmagokat és a kategóriák első helyezettjei haza is vihettek egy-egy zsákkal.
A mezőny legfiatalabb tagja Laskai Karcsika volt aki mindössze 12éves és kategóriájában igen színvonalas teljesítményt nyújtott így a szűri különdíjjal jutalmazta.De rajta kívül még 9 tanuló versenyzett akik közül az első helyet egy Vay-s diák nyerte.Ezek a rendezvények azért is fontosak a megyénkben mert fő megélhetési forrás a mezőgazdaság és szükség van az utánpótlásra a jó szakemberek biztosítására . Az egész napos versenyzést az eredményhirdetés zárta ahol dr. Soós Sándor a Magyar Szántóverseny Szövetség elnöke átadta a díjakat és  köszönhetően a népes támogatóknak mindenki aki indult a versenyen ajándékkal térhetett haza. Valamint a  kategóriák legjobbjait pedig meghívta a XXVI. Országos szántóverseny döntőjére amely Buzsákon kerül megrendezésre.
 Külön köszönet illeti Székely János urat aki rendelkezésünkre bocsájtotta a területet valamint a verseny támogatóit segítőit akik nélkül ez a nap nem jöhetett volna össze.

Versenyeredmény: Letöltés

 

 

Galéria

 

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés