Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 23. csütörtök
Dezső
A Nap kel 05:00-kor,
nyugszik 20:34-kor.

Holnap
Eszter, Eliza, Vanessza
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

A Vaysok HATÁRTALANUL!

A tavaszi szünet utáni időszak külföldi együttműködéssel kezdődött a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban. Nagy örömmel értesültünk a Bethlen Gábor Zrt. által a HATÁRTALANUL! program keretében a szakközépiskolák, valamint a szakiskolák részére meghirdetett BGA-13-HA-02–es számú felhívásról, melyben a kiíró a határon túli magyarság magyarországi diákokkal és tanáraikkal való megismertetését, együttműködését tűzte ki célként.

A pályázat a diákok közötti határokon átívelő személyes kapcsolatok kialakítását kívánja elősegíteni, így Batthyány Ignác Technikai Kollégium 35 erdélyi diákja és 4 kísérő pedagógusa vehetett részt május 06-09-ig egy csodálatos a ló és a magyarság kapcsolatát feldolgozó együttműködésben, valamint 35 vays diák és 4 kísérő tanár látogatott május 20-23-ig a Gyergyó vidékre, hogy a hazánkban elkezdett termék (tabló) elkészítését befejezze. Iskolánk alapfilozófiájának meghatározó eleme a magyarságtudat erősítése, a határon túli magyarsággal való szoros kapcsolattartás. Ennek jegyében több iskolával építettünk már ki partneri kapcsolatot. Ugyanakkor tisztában vagyunk a határokon átívelő gazdasági-kulturális kapcsolatok jelentőségével is, ezek fontosságát folyamatosan hangsúlyozva igyekszünk tanulóink szemléletét fejleszteni, hiszen az Európai Unió lehetővé teszi a munkaerő szabad vándorlását. Úgy gondoljuk, az iskolának minden lehetőséget meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei is részesülhessenek olyan élményekben, amelyek a kortárs, átlagos anyagi hátterű gyermekeknek megadatnak. Mindezek teljes összhangban állnak a pályázati kiírásban megfogalmazott célkitűzésekkel.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő koordinálásával lebonyolított HA-13-02-283 számú, „A holnap embere a múlt és a jövő csatáiban kovácsolódik” című Határtalanul! együttműködés keretében lehetőségük nyílt, hogy élő példával szolgáljanak az erdélyi magyarok tanulóinknak hazaszeretetből, összetartozás tudatból, hagyományápolásból. Elméletek, szavak helyett az együtt cselekvés útján fejlesztettük mindkét ország diákjaiban az emberi és szakmai kompetenciákat. Megismertük és feldolgoztuk a magyarság és a ló kapcsolatát a két régió történelmi, társadalmi jelentőségét. A tablókészítés során hagyományos technikák elméleti és gyakorlati elsajátítására került sor, mellyel közvetve magot vetettünk tanulóink tudatában, hogy felnőtt életükben profitálnak majd belőle. Diákjaink megérezték mit jelent határon túli magyarnak lenni. Megértik, hogy ez nem egy választott, hanem kapott állapot, melyre az együttműködés során személyes példát kaptak, hogy hogyan lehet pozitívan alakítani a mindennapi életüket a határon túl élő magyarságnak, akik nagyon kötődnek az anyaországhoz. A létesült új barátságok, az utazás során szerzett gyönyörű emlékek, az együttműködés tapasztalatai erősítik a nemzeti összetartozás.

Erre a projektre 2293800 Ft támogatást nyertünk. Bízunk benne, hogy a pályázat megvalósításával támogathatjuk mindkét tanulói célcsoport személyes kapcsolatainak alakítását, magyarságtudatának erősítését, valamint abban, hogy a közös élmények tovább mélyítik az együttműködés lehetőségét, megismerik egymás kultúráját, életvitelét és hagyományait, ezáltal nyitottabbá és toleránsabbakká válnak.

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program