Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 23. csütörtök
Dezső
A Nap kel 05:00-kor,
nyugszik 20:34-kor.

Holnap
Eszter, Eliza, Vanessza
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

„Az alapanyagtól az asztalig” a hagyomány és modernitás jegyében Határtalanul

A Határtalanul Pályázat keretében a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző  Iskola és Kollégium 21 tanulója és három tanára május 4 és 7 között Romániában, Szatmárnémetiben a George Emil Palade Szakközépiskola vendégei voltak.

 

 

A mezőgazdasági és vendéglátó szakmacsoportban tanuló Vay-s diákok megismerkedtek az iskolával, a külhoni iskolarendszerrel. Nagy élmény és szakmai tapasztalat volt egy zöldségtermesztő vállalkozás meglátogatása, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás megtekintése. Különböző alapanyagok felhasználásával a két iskola fiataljai művészi színvonalú zöldségfaragást végeztek, bizonyítva a modern táplálék nemcsak finom, hanem esztétikus is. Láttak tejfeldolgozást, túró és sajt készítést, de izgalmas volt egy húsüzem megszemlélése is, benne a különböző töltelékes termékek készítésével, a húsok pácolási, érlelési, füstölési praktikáival. Szatmárnémeti, Endrőd, Sződemeter, Adyfalva irodalmi, történelmi, néprajzi nevezetességeinek megtekintése mellett Kölcsey és Ady verseket is bemutattak a panziós, falusi vendéglátó és szakács szakon tanulók.
 
Május 11 és 14 között iskolánkba érkeztek vendégségbe Szatmárnémetiből a diákok kísérőikkel együtt. A már ismerősként és barátként érkezettek betekintettek az iskola életébe, megnézték a kollégiumot, a tanítási órák helyszíneit. Séta közben megismerkedtek Baktalórántháza történetével, megcsodálták a szép, virágos városközpontot a Dégenfeld szoborral, a műemlék templommal, a szépen felújított épületekkel, a Székely kapuval. Szabolcs – Szatmár – Bereg megye ,,fővárosának’’ Nyíregyházának  a  nevezetességeit is megtekintették a vendégek, a Múzeumfaluban a térség oktatási,  mezőgazdasági,ipari, kereskedelmi hagyományait zárták szívükbe. A Vágta Lovas tanyán Ambrus Róbert lovas oktató avatta be a fiatalokat a hagyományőrző lovast turizmus rejtelmeibe, Major Tamás mesterszakács oktató a XXI. század étkezési kultúráját és a hozzá kapcsolódó legfrissebb érdekességeket mutatta be elméletben és gyakorlatban a diákok kreatív közreműködésével.
 
A határtalanul napok felejthetetlen történéseiből fotók, videofilm, írásos anyag készült, barátságok, emberi kapcsolatok alakultak, anyanyelvi és idegen nyelvi gyakorlásra, szakmai tapasztalatszerzésre nyílt lehetőség. 

 

 
 
 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program