Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna, Hanna
A Nap kel 05:33-kor,
nyugszik 18:17-kor.

Holnap
Auguszta
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Szemléletváltás a tápanyag visszapótlásban

Iskolánk gépész tanulóinak és szakmai tanárainak lehetősége nyílt egy érdekes szakmai előadáson részt venni iskolánk Kollégiumában. Az előadást Vajda Péter - az Agrova-Bio Kft. ügyvezető igazgatója - és Balogh Attila tartotta, aki maga is iskolánk gépész tanulója volt. Az előadás fő mondandója a mezőgazdasági termelés műtrágyaközpontú tápanyag-visszapótlás szemléletének megváltoztatása volt.

Tudjuk nagyon jól, hogy a mezőgazdasági termelésben a legnagyobb érték a talaj. A mai, illetve az elmúlt 2-3 évtizedben az egyre nagyobb termésátlagok elérése érdekében a kemikáliák élveznek előnyt a talaj mikroorganizmusaival szemben. Laboratóriumi vizsgálatokkal is kimutatható, hogy a műtrágyák, rovarölő szerek és más kemikáliák maradványaitól folyamatosan romlik a talaj állapota: csökken az egészséges talajélet. Gondoljunk csak például a talajban előforduló giliszták számának jelentős csökkenésére. A mikroorganizmusok esetében sincs ez másképp.

Ezen romló talajállapotok ellen természetes anyagokkal, azaz baktérium törzsek talajba juttatásával tudunk tenni. Ennek az elkötelezett hívei és a technológiai folyamat egyik úttörője az Agrova-Bio Kft. Ez a vállalkozás 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás.

Az előadáson megismerték a tanulók a Pyhilazonit baktérium törzs működését. Azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy a levegőbe lévő nitrogént, vagy a talajba természetes úton meglévő foszfort a készítményben lévő baktériumok képesek a gazdasági növényük számára elérhető állapotba juttatni. Pl.: 15l/ha Phylazonit használatával a növényünk 50-60 kg nitrogénhez jut a légkörből, 30-40 kg foszforhoz jut a talajból, ami megfelel kb.: 2 q vegyes műtrágyának. Ezzel már csökkenteni tudjuk a kemikália felhasználását.

Tanulóink nagy érdeklődést és odafigyelést tanúsítottak. Az előadás közben Péter többször is kérdéseket intézett a diákjainkhoz a növénytermesztéssel, talajműveléssel kapcsolatban. A diákok helyes, talpraesett válaszokkal feleltek, amiért kis ajándékokat kaptak.

Nem csak a baktérium törzsekről volt szó. Rengeteg új és hasznos ismeretre is szert tettek a hallgatók. Többek között a Leibig által leírt „Minimum törvény-t” is megismerhették, amelyet Péter nagyon jól szemléltetett. Elmagyarázta a tanulóknak - így bizonyítván azt a tényt -, hogy nem csak a nitrogén műtrágya szükséges a növény számára. Pedig a mai gazdálkodói szemléletmódot a nitrogén műtrágya jellemzi, a legjobban jellemzi.

Szó volt arról is, - amelyet talán a gépészek tudnak a legjobban -, hogy egy jobb-lazább talajt sokkal könnyebb megművelni. A talaj ellenállása kisebb a munkagépekkel szemben, ezáltal gyorsabban, nagyobb sebességi fokozatban tudunk haladni az erőgépekkel. Így időt, energiát, azaz gázolajat tudunk megspórolni. A másik előny az, hogy kisebb üzemanyag felhasználás kisebb környezeti szennyezéssel jár. Ezért is szükséges „beoltani” a talajt baktériumtörzzsel. A mikroorganizmusok aktív munkája révén jelentősen javul a talaj szerkezete, így könnyítve meg a talajművelést - főleg egy kötöttebb talajon.

Nagyon jó eső érzés volt hallani Pétertől, hogy a gépész embert ő jobb növénytermelő szakembernek tartja, mint a növénytermesztő végzettségűt. A gépész a munkája során ugyanis nem csak gépet üzemeltet, hanem talajt is művel. Így évről évre a talaj megismerésével egyre jobb magágyat tud készíteni, ami elengedhetetlen feltétele a jó növénytermesztésnek. Reméljük ezt iskolánk tanulói is megerősítik majd jövőbeni munkájuk során.

Az eddigi leírtak után azt gondolná az ember, hogy ez a baktériumtörzs biztos költséges, illetve újabb munkafolyamat közbeiktatásával tudjuk csak kijuttatni. De erre is választ kaptunk. Megtudtuk, hogy szinte bármely talajművelő gépre, illetve vetőgépre fel lehet szerelni és be lehet szabályozni rövid időn belül a kijuttató berendezést.

Köszönjük szépen Vajda Péternek és Balogh Attilának az érdekes és nagyon színvonalas előadást. Mind diákjainknak, mind szakmai kollégáimnak megmutatott egy másfajta, talajközpontú termelés lehetőséget. Ez a szinte egyetlen járható út a jövőre nézve, hogy ne pusztítsuk el földünket, talajunkat a túlzott műtrágya felhasználás miatt.

Egy idézettel szeretném beszámolómat zárni, amelyet szem előtt kell tartani minden gazdálkodónak, aki földdel foglalkozik:

 „ A földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Czine Zoltán

szakoktató

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés