Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 23. csütörtök
Dezső
A Nap kel 05:00-kor,
nyugszik 20:34-kor.

Holnap
Eszter, Eliza, Vanessza
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Bücher können Brücken bauen-A 2. Soest-i diáktalálkozó

2016. június 6-14 között iskolánk 8 diákja és 3 pedagógusa Németországban, Soest városában találkoztak projektpartnereikkel az Erasmus+ ”Bücher können Brücken bauen”c. program keretein belül, amely egyben a két éves együttműködés utolsó diák-, és záró találkozója is volt egyben.  (https://erasmus-aldegrevergymnasium.de/treffen/soest16.html)

A program első napján előkészítettük kiállításunkat, amely bemutatta a két éves tevékenységeinket, valamint elkezdtük a projekt fotókönyvét előkészíteni és a projektregény utolsó fejezetének illusztrálását. Az első közös este pedig minden vendégfogadó család és minden résztvevő diák együtt vett részt a program lezárásaként megtartott bemutatón, melyen bemutatkoztak a diákok, az országok é természetesen az egész projekt prezentálásra került. Június 8-án „A kultúrák angyalai” (http://www.engel-der-kulturen.de/) rendezvény keretén belül, az iskola udvaráról indulva a városon keresztülhaladva- a mecset és a zsinagóga érintésével prózai és táncelőadásokkal mutattuk be az érdeklődőknek, mi mindennel is foglalkoztunk programunk teljes 2 éve alatt. Majd délben a zsidó, muszlim és keresztény egyházak képviselőivel, valamint a város alpolgármesterével együtt talajdíszt fektettünk le a Petritemplom, a Városháza és a dóm által körülhatárolt téren
(http://www.kreissoest.de/umwelt_tourismus/tourismus/veranstaltungskalender/veranstaltungskalender1.php?event_id=66392&active_timestamp=1465336800&page=3&get=event&layerid=calendar).
A „Kultúra Angyala” egy méteres fém szobor, egy kör, benne a félhold, a Dávid csillag és a kereszt, azaz az iszlám, a zsidó és a keresztény vallás jelképe. A jelek egy angyal sziluettjét is kiadják. A szobor alkotója egy német házaspár, Carmen Dietrich és Gregor Merten.
 A nap színes programja délután pantomimjátékkal folytatódott, majd este koncerttel zárult.
A koncerten az „Avram” zenei együttes programját hallgathattuk meg, akik kultúrák közti dallamokat szólaltattak meg.
A műsor része volt, hogy a nemzetközi diákcsoport pantomim előadást adtak elő a közönségnek. http://www.avram-ensemble.de/
Június 9-én diákjaink megnézhették az iskolát, majd folytattuk a projektmunkákat. Legfontosabb feladatunk egy E-book készítés volt, amely a partnerek irodalmát mutatja be. Június 10-én közösen néztük meg a „William Joyce "The Fantastic Flying Books of  Mr. Morris Lessmore",“ c. filmjét. Ez a film ihlette projektünk egyik modulját, amelynek címe: „Az iskola, mint könyv”.
Történelem projekttémában Münsterbe látogattunk, aminek nagyon fontos jelentősége van/ volt a történelemben. 1648. október 24-én, Osnabrück és Münster városában kötötték meg a hadviselő felek a harmincéves háborút lezáró egyezményt, melyet az utókor vesztfáliai béke néven őrzött meg. A szerződés, mely jelentősen átrajzolta Európa térképét, tartós fegyvernyugvást ugyan nem hozott, ám mégis meghatározta a kontinensen évszázadokon át folytatott hatalmi politika alapelveit, és lerakta a modern diplomácia alapjait.
Münster egy csodálatos egyetemi város is, ahol több a hallgató, mint a lakos, és a környezettudatosságot is megtapasztalhattuk, hiszen mindenki kerékpárral közlekedett. A sétálóutca is megőrizte középkori jellegét.
Az utolsó napot az iskolában töltöttük el, befejeztük a projektmunkáinkat, és elkezdtük a szomorú búcsúzkodást, hiszen tudtuk, hogy a projektnek vége, és csak bizakodni tudunk, hogy a barátságok megmaradnak, és még találkozhatunk.
Köszönjük a csodálatos és tanulmányi utakat, és mindazt a sok élményt és tapasztalatokat, amelyeket a két év során szereztünk.

 

Galéria


Termékeink:

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program