Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. február 23. péntek
Alfréd, Mirtill
A Nap kel 06:41-kor,
nyugszik 17:27-kor.

Holnap
Szökőnap
napja lesz.

Legutóbbi képek

Az első találkozó diákokkal

A Vay meghódította Spanyolországot
„Wir in Europa zukunft gestalten –A mi Európánk- A mi jövőnk”

Az Erasmus+ pályázat segítségével a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulói közül néhányan esélyt kaptunk meglátogatni Spanyolországot, Gran Canáriát, ahol 11 napot töltöttünk el. (2017.01.31-2017.02.11). Két tanár kíséretével, összesen 12-en vágtunk neki az új kultúrák megismerésének: Gábor István tanár úr, Bogdán Gabriella tanárnő, Drabik Abigél, Cziva Réka, Zachár Márk, Hurai Gergő, Kujbus Nándor, Gillig Gábor, Selyem Márk, Molnár Leon Péter, Mándrik Dominik, Jakab Szabolcs. Mindannyian egy iskolai pályázat nyerteseiként kaptuk a lehetőséget (http://vayadam.hu/index.php/palyazatok/wir-in-europa-zukunft-gestalten/333-a-romak-es-kulturajuk-palyazat-koezepiskolasoknak.html) , hogy részt vehessünk az első diáktalálkozón a szigeten. (http://vayadam.hu/index.php/palyazatok/wir-in-europa-zukunft-gestalten/335-eredmenyek.html)
A program fő témája az integráció. Ennek értelmében az integrációval, toleranciával, bevándorlókkal és az egyes országokban lévő kisebbségi népcsoportokkal kapcsolatos programokban és előadásokon vettünk részt. Az előzetesen kiadott feladatunkként a romákkal kapcsolatosan gyűjtöttünk különbféle érdekességeket: hagyományukról, szokásaikról, életmódjukról, melyeket bemutattunk a Gran Canária-i iskolában, míg a német és a spanyol diákok a bevándorlókról és menekültekről tartottak előadásokat. A sok közös munka mellett a szórakozás is szerepet játszott a napi rendünkben. Sok színes és érdekes sportrendezvényt állítottak össze számunkra, amiken részt vehettünk. A többi ország diákjaival fociztunk együtt, kidobósoztunk. Ugrókötélhajtásban és futásban mértük össze erőinket. A sport fontos eleme a 3 éves munkának, hiszen mint integrációs eszközként van jelen. A vendéglátók flash mobot szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a szolidaritásra, valamint bemutatták nekünk a híres kanári küzdősportot is.  Elutaztunk a spanyolok és a németek társaságában Puerto Ricoba ahol két vízi sportot próbálhattuk ki, a kenuzást és a WeavJet- et.
Las Palmast is megtekinthettük, mint a sziget fővárosát. Itt a Casa Africában jártunk, ahol az afrikai kultúrát és művészetet mutatják be.
 
A diákok családoknál voltak elszállásolva, ezáltal megismerkedtünk a Spanyol kultúrával és nyelvvel. Iskola után a családok kisebb összejöveteleket szerveztek számunkra, hogy jobban megismerjük egymást. A szombatot és vasárnapot mindegyik tanuló a vendéglátó családjával töltötte, eközben mindenki más élményeket szerzett. Voltak olyan diáktársaink, akiket elvittek hegyet mászni, búvárkodni vagy csak megtekinteni a varázslatos kis szigetet, Gran Canáriát.
A honvágy ellenére diáktársaimmal szívesen maradtunk volna még néhány napot. Mindenkinek nagyon tetszettek az ételek, főleg a halas fogások. Megismerkedhettünk számunkra idegen kultúrából, országból származó emberekkel, akik sokban eltértek tőlünk, mégis sokban hasonlítottak is ránk. Élményekkel gazdagon térhettünk haza. Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk ezen az úton és reméljük, hogy legközelebb is megcsodálhatjuk eme nagyszerű és csodálatos helyet, Gran Canáriát. Csak bízni tudunk a lehetőségben, hogy a legközelebbi úton is részt vehetünk. Igyekezni fogunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak és feltételeknek.
 
Hurai Gergő 10.b
Zachár Márk 10.b
Kujbus Nándor 10.b

http://erasmusplus.gymnasiumkerpen.eu/index.php/de/videos


 

 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS