Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
A Nap kel 05:04-kor,
nyugszik 20:30-kor.

Holnap
Bernát, Felícia
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Tanulmányi út Bükkszentkereszten, Szabó Gyuri bácsi füvészkertjében

Az EFOP-3.3.7-17 Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben, című projekt keretein belül, tanulmányi úton vehettünk részt Bükkszentkereszten.


E kirándulás keretében Gyuri bácsi gyógy-és fűszernövényeivel azok gyógyhatásával és felhasználásával ismerkedhettünk meg. Kertjében és természetes élőhelyükön, a bükki er-dőkben, mezőkön fellelhető gyógy- és fűszernövények begyűjtésének technikájával, gyógyha-tásaival kapcsolatosan szerezhettünk újabb ismereteket. Személyes találkozást szervezünk a „bükki füves emberrel”, Szabó Gyuri bácsival és szakavatott, természetet és gyógy-és fűszer-növények világában lexikális tudással rendelkező családjával és munkatársaival.

Gyuri bácsi (92) korát meghazudtolva fitten és fiatalosan érkezett közénk. Elfoglalt-ságra hivatkozva nem tudott sok időt velünk tölteni, de az emlékként fentmaradó fénykép és túra kárpótolt bennünket.

Méhész Ádám túravezetőnkkel, terepgyakorlaton szerezhettünk újabb gyakorlati isme-reteket, melyek alkalmazásával könnyebben és hatásosabban végezhetjük majd tangazdasá-gunkban e növények ápolási, betakarítási, feldolgozási munkálatait. Gyuri bácsi bemutatókert-jében megfigyelhettünk, megizlelhettünk több száz gyógy-és fűszernövényt, melyekről Ádám csak ontotta magából az újabb-és újabb információkat. Fárasztó és kimerítő túra során, termé-szetes élőhelyükön is bemutatta számunkra ezeket a növényeket. Élményként éltük meg ezt a túrát, a táj, a környezet festői látványa kárpótolta fizikai fáradalmainkat és fájdalmainkat.

Lehetőségünk nyílt a két nap alatt a tájegység természeti, kulturális - és történelmi lát-ványosságainak megtekintésére is. Bükkszentkereszt után Lillafüred csodálatos Palotaszállóját tekintettük meg a Hámori-tó szomszédságában. Az erdei kisvasúton Garadnáig utazva csodál-hattuk a Bükk hegység meseszép látványát.

Szállásunk a Diósgyőri vár lábánál üzemelő Diósgyőri Várkert Panzió volt. Kulturált, exkluzív kialakítása, berendezése magas színvonalon a vendégek kényelmét szolgálja. Recep-ciósunk bemutatta számunkra az egész panziót. Örömmel tapasztalhattuk, hogy vendéglátási órákon megszerzett ismereteinket felfedezhettük a kialakítás az üzemeltetés alkalmával.

Másnap a szállásunktól 50 m-re álló Diósgyőri várat tekintettük meg. A felújított, in-teraktív tárlatokkal ellátott kiállítások hűen tárták elénk a kor szellemét; hogyan éltek akkor, mivel foglalkoztak és hogyan szórakoztak adott kor neves és híres királyai és udvarnépeik. Nagyné Varga Marika tanárnő színes, érdekes történetei, tárlatvezetése tette számunkra még élvezhetőbbé, érdekesebbé a vár megtekintését.

Nagyon élveztük a tanulmányi utat és a kisérő programokat. Köszönjük a lehetőséget, hogy empirikus úton szerezhettünk újabb ismereteket és tudást a vendéglátás és a gyógynö-vénytermesztés területén.

Lengyel Noémi és Sándor Krisztina
10. I osztály


 

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés