Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna, Hanna
A Nap kel 05:33-kor,
nyugszik 18:17-kor.

Holnap
Auguszta
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Zacher Gábor toxikológus főorvos előadása

Iskolánk kis csapata nemrégiben részt vett Mátészalkán, Zacher Gábor toxikológus főorvos izgalmas előadásán.

Mit jelent a függőség? Mitől válik valaki függővé? Mi kell a leszokáshoz? Európai viszonylatban mi, magyarok hol állunk a függőségek feketelistáján? Csak néhány kérdés azok közül, amikre választ kaphattunk. Zacher kifejtette, hogy napjainkra minden eddiginél szorosabb kapcsolat alakult ki eszköz és ember között. Függünk a telefonunktól, a számítógépünktől, a televíziótól és nem utolsósorban a szokásainktól.

Megtudtuk többek között, hogy 24 óra távollét a telefontól a fiatalokban már elvonási tüneteket okoz. Külön kitért mindennapi addikcióink egyik legújabb válfajára, a sorozatfüggőségre is. Egy magyar ember átlagosan naponta öt és fél órát néz tévét egy sima hétköznapon.
A prezentáció során elhangzott, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem a drogfüggőség okozza hazánkban a legnagyobb problémát. Egy átlag magyar évente 14 liter alkoholt fogyaszt: ezzel Európában a 4. helyen állunk. Hazánkban évente harmincezren halnak meg alkoholizmus okozta betegségekben, és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így a szakember szerint néhány éven belül az egymillió alkoholista országa lehetünk.

Ami a kábítószereket illeti, Zacher Gábor elmondta, hogy hazánkban háromszázötvenezerre tehető a hétvégi droghasználók és húszezerre a drogfüggők száma. Emellett magas a nyugtatókon élők aránya is.
Zacher Gábor előadását azzal zárta, hogy a hétköznapi függőségektől nehéz megszabadulni, de egy bizonyos határig nem is érdemes, hiszen a mérték érték lehet.
Felejthetetlen, különleges, őszinte, elgondolkodtató beszélgetés volt, melynek minden pillanatában érezhető volt, mennyire szereti, ismeri és tiszteli a gyerekeket, akiket minden szavával magával ragadott. 

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés