Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. április 19. péntek
Emma
A Nap kel 05:50-kor,
nyugszik 19:49-kor.

Holnap
Tivadar, Odett
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Futurisztikus látogatás a mezőgazdaság új világába

Intézményünk nagy örömmel fogadta a gödöllői Szent István Egyetem meghívását a XVI. Claas (ejtsd:kláász) Szimpóziumra. A rendezvény március 26.-án került megrendezésre azon nemes okból, hogy pont 90 évvel ezelőtt jelent meg az első agrár-műszaki szakfolyóirat a Mezőgazdasági Technika.

 A gödöllői rendezvényen megérkezésünkkor kettő darab Claas teleszkópos rakodógép fogadott minket a bejáratnál, már ez is sugallta, hogy egy színvonalas szakmailag gazdag rendezvényre érkeztünk!

A megnyitót Dr. Szabó István dékán tartotta, aki összefoglalta az egyetem szerepét a kutatásfejlesztésben és az új technológiák oktatásában. Valamint elmondta, hogy most első ízben hívtak meg középiskolás tanulókat is a szimpóziumra azért, hogy ők is beleláthassanak abba milyen összetett dolog is egy mezőgazdasági gép tervezése, legyártása, értékesítése, üzemeltetése, karbantartása. Illetve kedvet kapjanak a diákok ezekhez tanulmányokhoz. Szó esett arról is, hogy egyre kevesebben választják a mezőgazdasági képzéseket a felsőoktatásban, pedig a gazdasági válság idején ez volt az egyetlen ágazat, amelyet nem sújtott visszaesés, sőt fejlődni is tudott.

 Ezt követően a németországi székhelyű központtal működő Claas cég szakemberei tartottak előadásokat, amelyekben szó esett a modern mezőgazdaság új követelményeiről, valamint az értékesítési elvárásokról, a gépgyártás, a kereskedelem és gazdálkodás területén.

 Elhangzott még a jövő mezőgazdasági gépgyártása mellett az is fontos, hogy milyen ismeretekkel kell rendelkeznie azoknak a szakembereknek, akik a korszerű mezőgazdasági gépek kiszolgálását végzik.

 Az előadás szünetében lehetőségünk nyílt megtekinteni az egyetem gépmúzeumát, ahol nagyon sok mára már feledésbe merült gépet láthattunk. A Claas cég legnagyobb magyarországi partnerének, azaz az Axiál Kft.-nek köszönhetően szemügyre vehettük és a későbbiekben beülhettünk jó néhány Claas traktorba. Aztán egy kombájnba, ami nem volt más, mint egy Claas Lexion 760-as hybrid betakarítógép, amely már teljes egészében a XXI. század elvárásainak megfelelően készítették és működik.

 Majd egy rövid előadásra került még sor az Axiál Kft. szakembereitől, amelyek közül talán a legérdekesebb előadást Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető tartotta. Aki elmondta, hogy szavait idézzem: „az tuti,hogy élelmiszerből egyre több kell egyre kevesebb területen kell ezt megtermelni” tehát mindig szükség lesz jól képzett, jó tudással rendelkező mezőgazdasági gépészre”. Továbbá elmondta azt is „legyetek büszkék arra, hogy mezőgazdasági gépészek vagytok, mert addig ameddig egy autóban a GPS azt mondja, hogy 30 méter múlva fordulj balra, addig a mezőgép 2 cm-es pontossággal megcsinálja azt magától” és mi ilyen gépeket tudunk tervezni, gyártani és üzemeltetni.

 Mint, ahogy az lenni szokott akár egy kiránduláson vagy a hétvégén az idő repülni szokott nem volt ez máshogy ezen a napon sem. Alig, hogy megérkeztünk már azt vettük észre, hogy el is telt a nap és indulhattunk haza. De azt hiszem, és úgy gondolom diákjaink nagyon értékes, érdekes ismeretekkel, információkkal lettek gazdagabbak és remélhetőleg kedvet kaptak a mezőgazdasági felsőoktatásban továbbtanulni.

 Még egyszer köszönjük a rendezvény szervezőinek a meghívást és a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a szakmai napon!

 

Czine Zoltán

szakoktató 

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés