Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. március 29. péntek
Auguszta
A Nap kel 05:31-kor,
nyugszik 18:19-kor.

Holnap
Zalán
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

Látogatás a baktalórántházai Katasztrófavédelmi Őrsön

 

2013.10.15.-én látogatást tettünk a baktalórántházai Katasztrófavédelmi Őrsön, ahol 5 tűzoltó világosított fel minket felelősségteljes és bátor hivatásukról. Körzetükhöz 19 település tartozik, valamint a 41-es számú főút és az M3-as autópálya egy része. A tűzoltók nem csak tűzesetekhez vonulnak ki, hanem különböző káresetekhez, mint például üzemi, közúti, vasúti vagy egyéb balesetekhez. 

Ahhoz, hogy munkájukat kellő pontossággal és biztonsággal tudják végezni különböző munkaeszközök, szerszámok, anyagok valamint védőeszközök állnak rendelkezésükre. ilyenek például a járművek, műszaki eszközökhöz tartoznak a létrák, emelőszerkezetek. 

Vannak még kézi működtetésű oltókészülékek (porral, habbal és gázzal oltókészülékek), vizes tömlők, kötelek valamint bontóbalták, vasvilla, lapát, ásó, amelyek rendelkezésükre állnak.

A védőeszközökhöz tartozik biztosítókötél, mászóöv, védősisak, arcvédő kámzsa, sav és hő elleni védőöltözékek, védőcsizmák, védőruhák, védőkesztyűk, légzésvédelmi eszközök.

A tűzoltás csapatmunka, nélkülözhetetlen a beosztottak megfelelő felelősségérzete, bizalma egymás és az őket irányító vezetők között. A munkaidő 24/48 órás váltásos, állandó készenléti szolgálat. A reggeli váltás a gépjárművek, védőeszközök átvételével és ellenőrzésével kezdődik. A nap bármely időpontjában kaphat a Tűzoltóság riasztást tűzhöz vagy bármilyen káresethez, ahol az ő segítségük szükséges. Riasztáskor másfél percen belül el kell hagyni a laktanyát. A munkavégzés rendkívül változatos, ezt mindig az adott káreset határozza meg (például erdőtűz, közúti baleset). A munka során gyakran együtt kell működni a Rendőrséggel, adott esetben a Polgárvédelemmel, katonasággal, valamit a polgári lakossággal.

Bátran állíthatom magam és a társaim nevében, hogy ez a látogatás minden diák számára egy jó és ismeretekkel teli élmény volt. A laktanya renoválása miatt csak a tűzoltó autót nézhettük meg, de a tűzoltóság tagjai meghívtak minket egy későbbi látogatásra, ami reméljük, hogy ebben a tanévben még sorra kerül, amikor is magát az épület felszereltségét tekinthetjük meg.

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés