Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. április 24. szerda
György, Debóra
A Nap kel 05:41-kor,
nyugszik 19:56-kor.

Holnap
Márk, Márkó, Márkus
napja lesz.

Legutóbbi képek

Cikkek

XI. Emlékmenet a Doni hősökért

Immáron 11. éve került megrendezésre a Doni emlékmenet a Honvédsuli által.


A túra során kétszáz kilométert tesznek meg a fiatalok gyalog két turnusban felosztva száz-száz kilométerre. Ez, annak a kétezer kilométeres távnak a hozzávetőleges hossza melyet a mi bakáink hősiesen tettek meg nyolcvan évvel ez előtt. A súlyos veszteség kerek 80. évfordulóján az első szakasz Újfehértótól Nyírbátorig tartott összesen 19 települést érintve. Civilek, hagyományőrzők és Honvédsulis tagok mellett, most lehetőség nyílt a Honvéd Kadét programban résztvevők számára, hogy csatlakozzanak az emlékmenethez. A Kadétok nagyjából 25 kilométert tettek meg.
 
 Iskolánk is csatlakozott a megemlékezéshez mert emlékezni fontos számunkra is. A klinc-tizedik osztályos rendészetis diákok kiemelkedően teljesítették az elvárt távot. Az utolsó (negyedik) napon vettek részt a tanulók valamint három kísérő Oktató. Nyírlugostól kitartóan jutottak el Nyírbátorig nem foglalkozva a fájdalommal vagy természeti viszonyokkal.

 
 "Kivagonírozásunk óta csak gyalogoltunk, kocsin semmit nem utaztunk. 1942 július 9-én értük el a Dont. Kisebb pihenőkkel 70 napot gyalogoltunk teljes felszereléssel, a létminimum alatti ellátással. Helyenként harcolva állandó életveszélyben. Durván 1000 km-es távot tettünk meg a szélsőséges időjárás minden szeszélyének kiszolgáltatva. Nem csoda hogy erőnk a nélkülözések miatt a végét járta." - Fenn maradt beszámoló egy Don kanyari túlélőtöl.

A cikket írta Belics Tamás 10.A osztályos tanuló

Legyél te is AGRÁRDIÁK!

Webmail, Kréta belépés