Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. május 23. csütörtök
Dezső
A Nap kel 05:00-kor,
nyugszik 20:34-kor.

Holnap
Eszter, Eliza, Vanessza
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

ERASMUS+ „Bücher können Brüchen bauen”- Pieniezno

2015. 05. 26-án Pienieznoba utaztunk az ERASMUS+ „Bücher können Brüchen bauen” pályázat keretében. Az úton 3 pedagógus és 4 diák vett részt.  A 16 órás fáradságos utazás során megérkeztünk a kollégiumi szálláshelyünkre, ahol a lengyel diákok lelkesedő örömmel fogadtak bennünket.


Az első nap a lengyel város, Pieniezno nevezetességeit szemlélhettünk meg, majd ezt követően a nemzetközi diákcsoportok elkészítették a várost bemutató ppt-t. Az elkövetkező napok során sportrendezvényeken és táncórákon vettünk részt. Szombaton kirándulni indultunk Praniebe, ahol meglátogattuk a híres lengyel író, Konstanty Ildefons Galczynski lakóházát. Késő délután a nyugodt, festői szépségű erdei környezetben a tábortűz mellett kolbászt sütöttünk. Ezután német és lengyel nyelvű szavalatokat hallgathattunk meg. Hétfőn a kirándulásé volt a főszerep, ellátogattunk a híres lengyel kikötővárosba, Gdanskba, ahol idegenvezető segítségével barangoltuk végig az óváros nevezetességeit. Pl. Óvárosi Városháza, Neptun Szökőkút.  Az utazásunk következő állomása a zenei fesztiváljairól híres, illetve a Balti-tenger gyöngyszemének is nevezett Sopot városa volt. Itt megnéztük a tengert, a kikötőt, mely gyönyörű volt. Másnap csoportokba szerveződve egész nap a kalendáriumon és a képregényen dolgozhattunk. A nemzetközi kalendárium a diákok kedvenc regényeit illusztrálja, minden egyes résztvevő országnak hetekre lebontva kellett a megadott időintervallumot elkészíteniük. Ezenkívül a partnerországnak egy saját nemzeti népmesét kellett képregény formájában feldogoznia. A Vay-s diákok a lúdas Matyit mutatták be. Késő délután pedig a résztvevő országok egy-egy diákja megismerkedhetett a lengyel konyha specialitásával.
Ezt követő nap az idővonalon dolgoztunk közösen, mely arról szól, hogy az egyes országok legfontosabb történelmi eseményeit időszalagon képekkel illusztrálva rögzítjük. Ez nagyon hasznos volt, hiszen ezáltal pontosabb képet kaphattunk a résztvevő országok történelméről és jobban megismerhettük a kultúrájukat is, ill. azt, hogy számukra mely események voltak a legfontosabbak a történelmük folyamán.
Az utolsó napra megérett a heti munka gyümölcse, hiszen minden ország bemutatta az általa elkészített kalendáriumot, képregényt és idővonalat. Délután a kultúráé volt a főszerep, mivel a közreműködő országok kultúrájába nyerhettünk bepillantást, majd ezt követően került sor a megtanult lengyel tánc bemutatására. Késő este búcsút vettünk a többiektől, s kora hajnalba elindultunk haza.
A kirándulás során számtalan tapasztalatra tettünk szert: fejlődött a nyelvtudásunk, számos diákkal ismerkedhettünk meg. Reméljük, a jövőben még több utazáson vehetünk részt a pályázat keretében!

Danke schön Polen!

 

Markovics László 9. D

Termékek:
 
Filozófiai anyagok:

 

Süket Dorina 9. E
Szilvási Rebeka 9. E
Tarr Anita 11. C

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program