Pontos idő, Névnap

Europe, Budapest
2024. február 23. péntek
Alfréd, Mirtill
A Nap kel 06:41-kor,
nyugszik 17:27-kor.

Holnap
Szökőnap
napja lesz.

Legutóbbi képek


 
 

Európai Parlamentben a Vay-sok

A „FOLYÓVIZEINK MENTÉN” három éven és hét országon átívelő Európai Uniós ERASMUS+ pályázat első két évében a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulói és tanárai töltöttek el izgalmas heteket hollandiai, romániai, francia-, görög-, és spanyolországi valamint litvániai iskolák vendégeiként és nem rég a projekt lezárása pedig Strasbourgban volt.

Az első nap közösen sétáltunk a belvárosban, megcsodáltuk a régi házakat és a katedrálist. Ezek után együtt vacsoráztunk, így még jobban akadt alkalmunk egymással beszélgetni és felidézni a közös emlékeinket az elmúlt három évről, az új diákokkal pedig megismerkedni. Vasárnap reggeli után mentünk az Európai Parlamentbe. Nyílt nap volt így, bejárhattuk minden kis zugát a Parlamentnek, és különböző szuveníreket is kaptunk. Az újbóli közös ebédnél ismét beszélgethettünk, ami által fejleszthettük a nyelvtudásunkat és többet tudhattunk meg más országok kultúrájáról. Ebéd után pedig hajókáztunk az ottani folyón ezáltal elmondhatjuk, hogy tényleg megismertük minden ország főbb folyóját, természeti szépségeit. A délutánt pedig a konferencia teremben töltöttük, ahol az elmúlt évek emlékeit akcióit, tevékenységeit és termékeit idéztük fel videóval, bemutatókkal, az elkészült projekt könyv megtekintésével és a közösen játszott projekt játékkal, ami nagyon élvezetes volt. Ezután közös vacsora alkalmából ismét beszélgethettünk.

Másnap hétfőn együtt piknikeztünk és elmentünk egy művészeti múzeumba, ami nagyon érdekes volt, ezáltal még jobban megismerhettük a francia művészetet. A délután folyamán elmentünk az Európai Parlamentbe, ahol már nagyon várt minket a képviselő asszonyunk, Bocskai Andrea, hogy beszámolhassunk neki a projektről, hogy mi is a lényege, és hogy mi célt szolgált ez a projekt, amivel mi többek lettünk. Alaposan beszámoltunk neki egy kisebb összefoglalással, ami képes bemutatókból és a három év alatt elkészült projekt könyv és játék bemutatásával történt. Nagyon tetszett neki és örült, hogy ilyen sok gyerek részt vett a projektben és, hogy élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk, amik a későbbiekben hasznunkra válhatnak majd. Tehát több országot is bejárhattunk, ezáltal megismerhettük a kultúrájukat, fejleszthettük nyelvtudásunkat ezáltal életre szóló barátságokat és élményeket szerezhettünk, és persze nem utolsó sorban megismerhettük folyó vizeiket és így környezettudatosságra is nevelt minket ez a projekt.

A következő napon a szakmai programok voltak. Egy bérelt terembe meghívtuk az összes partnerország képviselőit, és hivatalosan is lezártuk a projektet. Bemutattuk nekik a projektünket, a 3 évmunkásságát, termékeinket, amelyeket ki is próbálhattak. Természetesen fel is ajánlottunk nekik mindegyikből 1-1 példányt. A program nagyon jó hangulatban telt, hiszen sokan már ismerték egymást, többször is találkoztak, így szinte barátként fogadták egymást.

A képviselők el voltak ragadtatva, hogy a diákok mi mindenre képesek, és nagyon örültek a jövő generációját látják bennük, akik aktívan tesznek majd a környezetükért, és igényük lesz a nemzetköziségre.
Ennek a programnak a zárásaként a jövőbeni folytatásról is szó esett, hiszen a folyóink, folyóvizeink meghatározó tényezők.

Az utolsó napon megtekintettük Strassbourg eddig nem látott részeit, nevezetességeit, majd hazautaztunk.
Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a találkozón, hiszen egy örök élményt jelent a Parlament megtekintése, és a képviselőkkel történt találkozó is befolyásoló tényező lesz az életünkben.

A beszámolót készítette:

Galéria

 

EASZC


INGYENES SZAKMAI KÉPZÉSEK!!!
 

IGÉNYFELMÉRÉS 

 
 

Nemzeti Tehetség Program